Vara este aproape. Soarele dogoritor ne va insoti in desele noastre calatorii in tara sau in strainatate. Daca in interiorul masinii putem regla temperatura dorita pentru a obtine confortul termic nesar, nu acelasi lucru putem spune despre razele soarelui.
Despre geamurile masinii stim ca ele ofera siguranta in cazul unui impact, dar ne protejeaza ele si contra razelor ultravilotele?
In urma unor studii, s-a aflat ca exista o legatura intre cancerul de piele si expunerea la soare in timpul condusului, mai ales in cazul soferilor profesionisti.
In privinta factorului de protectie solara nu exista reglementari pentru producatorii de geamuri de masini. De aceea, factorul de protectie solara este diferit de la un producator la altul si nu este acelasi la toate geamurile unei masini. Dintre toate geamurile unei masini, parbrizul ofera cea mai buna protectie solara la toate masinile. Pentru a corespunde normelor in vigoare, un parbriz trebuie fabricat din sticla laminata, care are trei straturi: doua de câte 2,1 milimetri din sticla, intre care unul de 0,8 mm dintr-un plastic maleabil. In cazul unui impact, sticla trebuie să se poată sparge fără dificultate, iar plasticul are rolul de a prelua socul. In stratul de plastic din parbrize exista un filtru impotriva razelor ultra violete. Conform producatorilor de parbrize, acestea absorb 100% din razele UVB, provocatoare de arsuri şi aproximativ 98% din razele UVA, care pot provoca boli ale pielii pe termen lung.
Asadar, un parbriz ofera un factor de protectie solară (SPF) de peste 50 ca orice crema de protectie solara mai puternica.
In ceea ce priveste geamurile laterale si luneta, factorul de protectie variaza de la o maisna la alta. Deoarece, acestea nu au stratul de plastic, iar sticla din care sunt alcătuite geamurile are o grosime de aproximativ 4 mm, nu putem vorbi despre o protectie solara ridicata.
Exista si producatori de masini care aleg geamuri care au un nivel de protective ridicat. Pentru celelalte masini, puteti exista folie autorizata cu protectie UV.