fbpx

Scaunul de masina pentru copii nu este un accesoriu. Să ții copilul în brațe în timpul mersului, nu este nici sigur, nici legal, idiferent de durata călătoriei cu mașina.

Traficul intens de pe șosele, viteza, problemele cu infrastructura pot duce la accidente nedorite, iar riscul la care sunt supuși copiii este foarte mare.

Chiar dacă scaunul auto este o investiție costisitoare, aceasta este o achiziție pe termen lung, care oferă celor mici siguranță și confort în timpul deplasărilor cu mașina. De aceea, investiția într-un scaun comod, performant și supus îndelung unor teste complexe merită din plin.

Alegerea unui scaun auto se poate dovedi însă foarte dificilă, deoarece există o multitudine de variante de scaune și este dificil de stabilit care perfect pentru copil.

Ce tip de scaun să aleg pentru copilul meu?

1.În primul rând, atunci când alegi un scaun auto pentru copil, trebuie să ai în vedere legislația în vigoare.

Ce spune legislația cu privire la scaunele auto?

Legislația din România prevede obligativitatea utilizarii unui scaun adecvat vârstei și dimensiunilor copilului pana la înălțimea de 135cm. Chiar și după această limită, se recomandă utilizarea de dispozitive care ajuta la reglarea centurii, astfel încat aceasta să fie pusă corect, să nu vina peste gât sau peste față. În altă ordine de idei, toate scaunele pentru copii care se regăsesc pe piață trebuie să corespundă standardelor celor două reglementări europene curente, ECER44/4 și i-size (ECE R 129).

2.Un alt aspect care trebuie luat în calcul este categoria de vârstă.

În principal, există trei grupe de scaune:

  • grupa 0/0+– scaune doar pentru nou născuți sau scoici (cum mai sunt cunoscute datorită formei lor)

Acestea sunt recomandate de la naștere pana la 13kg (vârsta de 1an – 1an și jumătate) și se instalează doar cu spatele la sensul de mers.

  • grupa 1/2– scaune ce sunt recomandate de la 9 kg la 18 sau 25kg. În această categorie intră fie scaune care se montează cu spatele la sensul de mers (rear facing) și care oferă o siguranță mai mare, fie scaune instalate cu fața la sensul de mers.
  • grupa 2/3– scaune care pot fi folosite de la 15 la 36 kg. Înălțătoarele pot fi folosite doar după înălțimea de 125cm.

Există și posibilitatea ca unele scaune de mașină să poată fi convertite, astfel încât să acopere mai multe grupe de vârstă.

Trebuie avut în vedere că nu există un scaun care să acopere toate criteriile și care să aibă o perioadă lungă de utilizare, deoarece fiecare categorie de vârstă vine la pachet cu nevoi specifice.

Recomandări:

Nu grăbi copilul să treacă de la o grupă de scaun la alta.

Păstrează cât mai mult scaunul în poziția rear-facing (cu spatele la sensul direcției de mers), deoarece este cea mai sigură poziționare pentru copil în timpul deplasărilor. Este indicat să se folosească sistemul rear-facing cel puțin în primii doi ani de viață ai copilului, dar și după această vârstă, atâta timp cât copilul acceptă să stea în această poziție.

Schimbă scaunul copilului, atunci când acesta a depășit maximul greutății admise de scaunul actual.

3.Isofixul este un alt element de care trebuie ținut cont, atunci când alegi un scaun de mașină pentru copii. Din punct de vedere al sistemului de fixare, există două tipuri de scaune pentru copii: scaune care se fixează cu centurile mașinii sau isofix.

În cazul în care mașina are un sistem isofix, aceasta este cea mai bună variantă pentru scaunul copilului, deoarece se fixează mult mai ușor și mai corect.

4.Siguranța nu trebuie neglijată atunci când alegi un scaun de mașină. Este recomandat ca un scaun auto pentru copii să fie achiziționat nou. În cazul unui scaun second, pot exista fisuri care nu se văd cu ochiul liber, dar, care, în cazul unui accident pot pune în pericol copilul.

Pentru siguranța unui scaun nou, te poți ghida după teste suplimentare realizate de organizații precum ADAC, OEATMC, TCS SAU VTI. Atunci când studiezi rezultatele testelor, ia în calcul toate detaliile cum ar fi siguranța, ergonomia, manipularea sau toxicitatea materialelor.

5.Nu în ultimul rând, confortul si calitatea nu trebuie lăsate la o parte. Având în vedere că, în zilele noastre, copiii petrec foarte mult timp în mașină, în timpul deplasărilor mai lungi sau mai scurte, ideal ar fi să se simtă confortabil în scaunele lor, unde de multe ori cei mici și dorm.

Vă dorim alegeri inspirate și drumuri liniștite și în siguranță cu cei mici!

Write a comment:

*

Your email address will not be published.