Mașinile electrice reprezintă viitorul și, deja, apar modele noi în fiecare an.
Mașinile electrice funcționează prin conectarea la un punct de încărcare și preluarea electricității din rețea. Ele stochează energia electrică în baterii reîncărcabile care alimentează un motor electric, care face roțile să se miște. Mașinile electrice accelerează mai repede decât vehiculele cu motoare tradiționale pe combustibil – așa că se simt mai ușor de condus.
Ce tipuri de mașini electrice există?
Există câteva tipuri diferite de vehicule electrice. Unele funcționează exclusiv cu electricitate, iar altele pot fi alimentate și cu benzină sau cu motorină, acestea fiind mașini electrice hibride.
- Plug-in electric
Mașina funcționează exclusiv cu energie electrică și își obține toată puterea atunci când este conectată la o sursă de energie. Nu are nevoie de benzină sau motorină pentru a funcționa, așa că nu produce emisii precum mașinile tradiționale.
- Plug-in hybrid
Acest tip de vehicul funcționează în principal cu energie electrică, dar are și un motor tradițional pe combustibil, astfel încât să poată fi alimentat și cu benzină sau motorină. Dacă mașina rămâne fără energie electrică, va trece la consumul de combustibil. Când funcționează cu combustibil, aceste mașini vor produce emisii, dar atunci când funcționează cu energie electrică, nu poluează.
- Hibrid-electric
Această mașină funcționează în principal pe combustibil precum benzina sau motorina, dar are și o baterie electrică, care se reîncarcă prin energia recuperată la frânare. Acest tip de frânare se numește frânare regenerativă, deoarece transformă și stochează energia termică din plăcuțele de frână și fricțiunea de căldură a anvelopelor și o reutilizează pentru a alimenta mașina.
Acest autovehicul nu poate fi conectat la o sursă de electricitate și se bazează pe benzină sau motorină pentru energie.
Cât durează încărcarea cu energie pentru mașină electrică?
Timpul de încărcare cu energie pentru mașina electrică poate varia de la o jumătate de oră până la 10-15 ore, în funcție de capacitatea bateriei, de puterea prizei și de tensiunea încărcătorului folosit.
În cazul în care bateria este mai mare, timpul de încărcare va fi considerabil mai ridicat, dar și autonomia mașinii va crește. În ceea ce privește priza, dacă este o priză obișnuită, poți avea de așteptat 10-15 ore până la o încărcare completă, în timp ce în cazul unei stații de încărcare rapidă, încărcarea poate dura și o jumătate de oră (dacă vehiculul electric respectiv are capacitatea de încărcare rapidă). Tensiunea încărcătorului folosit poate influența și ea timpul de încărcare, astfel încât poți aștepta aproximativ 7 ore pentru un încărcător cu o tensiune de 220V sau 2-4 ore pentru unul cu 380V.
Care sunt avantajele și dezavantajele mașinilor electrice?
Atunci când vorbim despre avantajele sau dezavantajele mașinilor electrice, trebuie să luăm în considerare faptul că tehnologia mașinilor electrice este în plină dezvoltare și se produc schimbări de la an la an.
Avantajele mașinilor electrice
- Nu produc emisii, de aceea nu reprezintă un factor de risc pentru mediul înconjurător.
- Electricitatea poate fi o resursă regenerabilă, spre deosebire de benzină sau de motorină.
- Costurile consumului sunt reduse, deoarece energia este fie regenerabilă, fie electricitatea este mai ieftină decât gazul.
- Mașinile electrice necesită o întreținere mai puțin costisitoare și mai puțin frecventă.
- Sunt mai silențioase decât vehiculele pe benzină, în special când funcționează complet cu bateria.
- Există credite fiscale disponibile pentru proprietarii de mașini electrice
Dezavantajele mașinilor electrice
· Mașinile electrice au o autonomie mai mică decât mașinile cu motor
· Timpul ridicat pentru încărcarea bateriei
· Costurile ridicate de achiziție pentru vehiculele electrice
· Dificultatea găsirii unei stații de încărcare
· Limitarea opțiunilor pentru modele disponibile de mașini electrice
Automobilele electrice cresc în popularitate de la an la an și, probabil, unele dezavantaje vor fi eliminate sau se vor transforma în avantaje, în viitorul apropiat.
Dacă intenționezi să achiziționezi o mașină electrică, informează-te despre stațiile de încărcare din România, despre timpul de încărcare și despre tarifele practicate.