Iarna aduce peisaje de basm, zăpadă, schi, zâmbete de copii. Pe de altă parte, în acest anotimp, ne confruntăm cu temperaturi scăzute, drumuri înghețate, carosabil alunecos, vizibilitate redusă
Desigur că nu poți parca mașina toată iarna într-un garaj cu temperaturi pozitive ca să o ferești de condițiile meteorologice dificile. De aceea, mai bine îți pregătești mașina pentru drumurile de iarnă și te bucuri de tot farmecul pe care acest anotimp îți oferă. Pregătirile și verificările se fac la începutul sezonului, dar este bine să se reia aceste verificări înaintea unei călătorii pe timp de iarnă.
Iată ce trebuie să faci înainte să pornești cu mașina la drum, iarna, ca să eviți situațiile neplăcute datorate condițiilor meteorologice.
- Verifică bateria și înlocuiește-o dacă este necesar.
În timpul iernii, există riscul ca bateria auto să se descarce și să nu mai pornească mașina. Din cauza gerului, puterea şi performanţa acumulatorului sunt scăzute.
Poți testa acumulatorul într-un atelier specializat. Testerele speciale pot oferi informaţii din timp despre momentul când acumulatorul trebuie schimbat.
- Menține o presiune adecvată a anvelopelor
Faptul că anvelopele de iarnă sunt obligatorii pentru drumuri în siguranță, în timpul iernii, nu mai este un secret pentru nimeni. În plus, este nevoie și de menținerea unei presiuni adecvate a anvelopelor, deoarece, din cauza temperaturilor foarte scăzute, presiunea în cauciucuri scade. Specialiștii recomandă o verificare săptămânală a presiunii din anvelope.
- Verifică și întreține frânele de mai multe ori pe parcursul iernii
Frânele sunt supuse la mai multă tensiune în timpul iernii decât în alte anotimpuri. Este bine ca sistemele de frânare să fie verificate la începutul sezonului, apoi o dată sau de două ori în timpul iernii. Umiditatea poate scădea performanța frânelor și nu îți dorești să pleci la drum cu un sistem de frâne precar.
- Verifică dacă ștergătoarele sunt într-o stare bună
Nu neglija aceste accesorii care pot suferi rapid degradări în anotimpul rece. Din cauza zăpezii și a gheții de pe parbriz, cauciucul de pe lame poate fi distrus foarte repede. În acest caz, ștergătoarele nu își mai îndeplinesc funcția așa cum trebuie. Astfel, vizibilitatea, care oricum este îngreunată atunci când plouă sau când ninge, poate scădea considerabil. Ca să fii sigur că te țin cât mai mult, iarna, este indicat ca pe timpul staționării să le ridici cu grijă.
- Păstrează rezervorul de benzină mai mult de jumătate plin tot timpul și complet plin pentru mașinile care nu vor fi utilizate timpul iernii.
Atunci când umezeala va începe să se acumuleze într-un rezervor, combustibilul se poate dilua și poate provoca o tensiune nejustificată asupra pompelor și a altor piese ale mașinii. Și, dacă umezeala acumulată îngheață, daunele pot fi mult mai substanțiale. De aceea, este recomandat să menții rezervorul cât mai plin în timpul iernii, mai ales în cazul mașinilor care sunt rareori conduse în acest anotimp.
- Nu uita să de luminile exterioare
Verificarea regulată a luminilor exterioare nu trebuie să lipsească de pe lista de verificare a mașinilor iarna, mai ales înaintea unei călătorii. Sarea și murdăria acumulate diminuează eficiența luminilor, reducând vizibilitatea în trafic.
În afară de aceste verificări constante, atunci când pornești la drum iarna este bine să ai la tine o trusă de urgență, care te poate salva în caz că rămâi blocat pe drumuri înzăpezite.
- un încărcător
- hartă fizică, în cazul in care nu mai poți accesa dispozitivele digitale
- un triunghi de avertizare a pericolului
- o vestă reflectorizantă
- o trusă de prim ajutor
- un răzuitor de gheață
- o lopată
- o frânghie de remorcare
- o lanternă
- haine călduroase
- o pătură
- lanțuri antiderapante (mai ales dacă mergi într-o zonă de munte)
- racleta si produsul anti-îngheț
- sticle cu apă
- o mică rezervă de mâncare
Citește și: 5 sfaturi pentru șoferi iarna sau Cum îngrijim parbrizul iarna