Fie că mergem la muncă, că ne ducem copiii la școală sau la diferite activități, fie că plecăm în călătorii sau doar ne bucurăm de o plimbare cu mașina, ne bazăm pe vehiculul nostru că ne transportă în siguranță, acolo unde avem nevoie. Este normal că, atunci când apare o problemă cu mașina, de orice natură ar fi, să devenim frustrați, furioși sau chiar confuzi, mai ales când nu știm ce fel de reparații ar fi necesare.
Dacă problemele cu mașina au un impact și asupra siguranței în trafic, situația devine și mai complicată. O astfel de situație neplăcută este cea în care parbrizul este avariat.
Decizia dacă să repari sau să înlocuiești geamul auto deteriorat se poate dovedi dificilă.
Sunt mai multe situații în care poti avea nevoie de un pabriz nou, iar noi iți explicăm, în continuare, care ar fi opțiunile, în funcție de problemele pe care le are parbrizul mașinii tale.
Ce să faci când parbrizul este deteriorat
Dacă parbrizul tău este deteriorat, primul pas este să evaluezi deteriorarea. Parbrizul este ciobit, crăpat sau și mai rău?
- Dimensiunea fisurilor
Există câteva excepții, dar, în general, dacă crăpăturile au mai mult de 6-7 cm, este necesară înlocuirea parbrizului pentru a proteja integritatea structurală a geamului și siguranța pasagerilor.
- Localizarea fisurilor
Cel mai probabil, va fi necesară înlocuirea parbrizului, dacă zona deteriorată obstrucționează vederea șoferului. Parbrizul deteriorat poate fi și mai problematic, atunci când conduci pe timp de noapte, pe ploaie sau pe ceață. În plus, un parbriz fisurat poate deteriora ștergătoarele de parbriz, dacă nu este reparat pentru o perioadă îndelungată.
De asemenea, fisurile care se află până la marginea parbrizului necesită de obicei înlocuire, din cauza tendinței lor de a se răspândi rapid.
- Perioada de timp
Fisurile mai mici de jumătate de centimetru trebuie reparate cât mai curând posibil pentru a evita deteriorarea ulterioară. Nu durează mult până când o fisură sau o ciupitură minoră să se transforme într-o crăpătură mai mare. Chiar dacă ți se pare că daunele sunt minore, cel mai bine este ca un specialist în parbrize să le verifice și să le repare cât mai rapid posibil. De asemenea, cu cât lași mai mult timp fisuri nerezolvate, cu atât este mai probabil să se acumuleze murdărie. Acumularea de murdărie în interiorul unei fisuri sau unei ciupituri face dificilă efectuarea unei reparații reușite. În acest caz, înlocuirea parbrizului devine cea mai bună opțiune.
În concluzie, urgentează vizita la un atelier specializat în cazul în care:
- Fisura din parbriz se află în câmpul vizual al șoferului.
- Fisura este la mai puțin de 25 cm de la margine.
- Crăpăturile afectează mai mult de 30% din suprafața totală a parbrizului.
- Dacă parbrizul prezintă mai multe ciupituri, chiar dacă acestea sunt prezente în zone diferite.