fbpx

Parbrizul este o componenta importanta a autovehiculelor si totodată un element de siguranta. Parbrizele moderne nu mai au doar rolul de a asigura vizibilitate soferului, de a proteja contra conditiilor meteorologice, prafului și a insectelor, ci ofera acum diferite functionalitati pentru a satisface si cel mai exigent sofer.

Heads up display (HUD) este o tehnologie inovatoare cu ajutorul careia soferul are toate informatiile necesare: viteza, temperatura motorului, navigate, proiectate pe parbriz. Astfel soferul se poate concentra la drum fara a avea alte griji.Producatorii s-au gandit sa vina in ajutorul soferilor pet imp de iarna si au creat un parbriz care are incorporate elemente de incalzire, in zona in care gasim stergatoarele de parbriz. Este vorba despre parbrizul incalzit. Cu un smplu buton se pot contola aceste elemente de incalzire. Ce avantaje are un parbriz incalzit? Un parbriz incalzit se desgheata mai rapid si previne inghetarea a ștergătoarelor de parbriz.

Daca vrei sa afli daca masina ta detine un astfel de sistem intelgent este de ajuns sa ridici stergătorul de parbriz pentru a vedea dacă exista element de incalzire montat in parbriz.

Un alt parbriz inteligent este pabrizul cu senzor de ploaie

Din ce în ce mai multe masini sunt dotate cu senzori de ploaie.Unii senzori sunt asematori unei camere de luat vederi, altii au infatisarea unei benzi de gel. Toti senzorii au in comun  tehnologia reflectiva. Este un principiu simplu prin care in cazul in care pe suprafata senzorului este detectata prezența apei, acesta primeste mai putină lumină, iar ștergătoarele pornesc in mod automat. Acest senzor de ploaie poate fi gasit in apropiere de oglinda retrovizoare sau in partea de jos a parbrizului.

O alta functie inovatoare a parbrizului este aprinderea sau stingerea automata a farurilor cu ajutorul senzorului de luminozitate. Acesta are rolul de a detecta lumina din exterior si luminozitatea din fata autovehiculului.

Un alt element de noutate il reprezinta oglinda retrovizoare electrocrom sau heliomata. Pe acesta oglinda este montat un senzor care cu face ca un lichid special sa isi schimbă culoarea. In acest mod, indiferent de reflexie sau de timpul zilei, vizibilitatea rămâne bună în orice conditii.

Write a comment:

*

Your email address will not be published.