7 sfaturi pentru a prelungi durata de viață parbrizului
V-ați gândit vreodată cât de important este rolul parbrizului pentru siguranța în trafic? Parbrizul este partea cea mai expusă pericolelor în timpul mersului. Este posibil că, de multe ori, nici nu vă dați seama de aceste pericole până când un obiect nu zboară în fața mașinii și îi deteriorează parbrizul. Desigur că este dificil să evitați toate pericolele care pot afecta geamurile mașinii. Cu toate acestea, dacă se cunosc cauzele deteriorării parbrizelor, este mai ușor să fiți atenți la anumite aspecte. De aceea, am realizat o listă cu sfaturi esențiale pentru a evita crăpăturile din parbriz.
1. Păstrați o distanță mai mare atunci când conduceți în spatele oricăror camioane sau alte vehicule mari.
Cele mai multe deteriorări ale parbrizului sunt cauzate de faptul că roțile mai mari ale autovehiculelor grele aruncă mai multe pietricele și acestea zboară cu mai multă putere și lovesc geamurile mașinilor.
2. Evitați drumurile în lucru
Drumurile în lucru sunt un adevărat pericol pentru deteriorarea parbrizelor, deoarece în acele zone cresc riscurile ca așchii de piatră sau diferite resturi de pe drum să sară și să lovească geamurile. Când vă planificați călătoria, faceți tot ce puteți pentru a verifica starea drumurilor și pentru a evita, ori de câte ori este posibil, zonele în care se lucrează.
3. Păstrați distanța față de autoturismele din față
Și mașinile mai mici pot cauza deteriorări ale parbrizelor, prin aruncarea unor bucăți de pietricele sau de resturi de pe drum. Cu cât mai mult spațiu este între mașina voastră și cea din față, cu atât parbrizul mașinii este mai în siguranță.
4. Nu conduceți cu viteză mare
Viteza mare nu pune în pericol doar siguranța în cazul unui accident, ci și deteriorarea parbrizului. În cazul unei viteze mărite, piatra sau obiectul care vă lovește parbrizul provoacă un impact mai mare.
Câțiva km/h mai puțini reduc drastic probabilitatea ca mașina voastră să necesite reparații la spargerea parbrizului.
5. Evitarea gropilor
Este adevărat că drumurile proaste din țara noastră pun la grea încercare șoferii, dar evitarea gropilor este foarte importantă pentru un parbriz intact. În cazul unei crăpături mici, aceasta poate fi agravată din cauza gropilor. Lovirea unei gropi poate trimite vibrații parbrizului, fapt care duce la agravarea problemei. Gropile pot cauza și alte daune considerabile pentru anvelope sau pentru sistemul de direcție al mașinii.
6. Acordați atenție prognozei meteorologice
Intemperiile naturii pot cauza multe daune parbrizului. Dacă se poate amâna călătoria, evitați să porniți la drum pe timp de furtună, grindină sau alte condiții vitrege ale naturii.
7. Examinați parbrizul în mod regulat
Unele fisuri ale parbrizului pot trece neobservate, de aceea la o examinare atentă, cu o frecvență regulată, vă poate fi de folos să descoperiți fisura și să o reparați din timp. Creșteți astfel durata de viață a parbrizului.
Așadar, cu puțină atenție, se poate proteja parbrizul mașinii. Nu uitați că o mică crăpătură în parbriz se poate transforma peste noapte într-o gaură mare care nu se poate repara, ci necesită înlocuirea parbrizului.