V-ați întrebat vreodată când au apărut primele parbrize? În 1904, atunci când primele parbrize și-au făcut apariția pe piață, erau considerate un lux. Nu mulți și le permiteau, așadar plimbarea cu mașina era condiționată de starea vremii.
Nu după mult timp, parbrizul a devenit un element indispensabil în structura mașinilor. În anul 1920, majoritatea automobilelor aveau parbrize și geamuri laterale. Oamenii puteau călători liniștiți fără să aibă grija intemperiilor sau a prafului.
Cu trecerea timpului, procesul de fabricare a parbrizelor a suferit modificări. Parbrizele au căpătat o vizibilitate mai bună, au devenit mai sigure și mai accesibile din punct de vedere financiar.
În anul 1927, procesul de fabricare a parbrizului a fost revoluționat din nou. Geamul laminat a luat locul geamului simplu, din sticlă. Noul tip de geam a adus un plus de siguranță pasagerilor autovehiculelor. Firmele producătoare s-au preocupat în continuare să îmbunătățească materialul din care este alcătuit parbrizul.
Anul 1934 a fost un alt an revoluționar pentru parbrize, fiind anul de apariție a parbrizului curbat.
Odată acoperită nevoia de deplasare a oamenilor, aceștia au simțit nevoia de mai mult confort în interiorul mașinilor. Pentru a se crea un spațiu interior mai mare, s-a ajuns la geamurile laterale curbate, în 1960.
Tot anii 60 au adus noi schimbări și în privința siguranței, nu numai a confortului. S-au stabilit noi reglementări și standarde pentru producătorii de automobile.
În zilele noastre, la fabricarea parbrizelor se folosește numai sticla laminată, care, în caz de accident nu lasă parbrizul să se spargă în mii de bucățele. Parbrizele moderne pot avea montate opțional diferiți senzori care sporesc confortul șoferului.
Noile tendințe duc spre parbrizele „inteligente”, care pe lângă design și siguranță, oferă șoferului unu ajutor sporit în obținerea unei mai bune vizibilități în trafic.